Tannkjøttsykdommer

Hos SpesDent har vi spesialist på tannkjøttsykdommer.

 – SpesDent

Innen tannkjøttsykdommer er det to sykdommer som er de vanligste: Gingivitt og periodontitt. 

Gingivitt er en sykdom man kan bli kvitt med riktig behandling. Periodontitt fører derimot til permanent tap av feste rundt tennene og til slutt tap av tenner, og er den vanligste årsaken til tanntap i voksen alder.

Symptomer og årsaker

Dårlig ånde og lett blødende tannkjøtt er de første symptomene på periodontitt. Senere fører sykdommen til at tennene løsner. 

Årsaken til sykdommen er at bakteriebelegg blir liggende igjen langs randen av tannkjøttet. Belegget forkalkes og blir til tannstein som ikke lar seg fjerne ved tannpuss. 

Forverrende faktorer

Det er noen elementer som kan gjøre periodontitten verre:

  • Røyking forverrer sykdommen og gir et dårligere behandlingsresultat. 
  • Stress og enkelte sykdommer som diabetes kan være med å fremskynde utviklingen av periodontitt. 
  • Nedsatt immunforsvar er også et element som har innvirkning på resultatet.

Hvordan behandles sykdommen?

Først fjerner vi bakteriebelegget og tannsteinen rundt tennene, samtidig lærer vi pasienten hvordan han skal pusse tenner på best mulig måte. Målet er å stoppe utviklingen av sykdommen og få en friskere munn.

Behandlingen er tidkrevende og strekker seg over flere tannlegebesøk. Hos pasienter med alvorlig periodontitt vil det ofte være nødvendig med kirurgisk behandling. Det kan også være nødvendig å trekke tenner som ikke kan reddes. 

Fordi plakk og tannstein dannes kontinuerlig, vil det være nødvendig med regelmessig vedlikehold etter at sykdommen er under kontroll. Nøkkelen til å holde periodontitten i sjakk, er jevnlig tannrens, i mange tilfelle så ofte som hver tredje til sjette måned.

Periodontitt er en vanlig sykdom som ofte kan behandles hos tannlegen din, men ca 10 % av befolkningen har periodontitt i så alvorlig grad at spesialistbehandling er hensiktsmessig.