Etter kirurgi

For å bli raskt bra etter behandlingen er det lurt å følge disse rådene.

Hva skjer rett etter et kirurgisk inngrep?

Kroppen oppfatter et kirurgisk inngrep som en skade, og reagerer med hevelse og smerter – noe som er helt normalt. Det er viktig med god munnhygiene etter inngrepet, og det kan også være behov for antibakteriell munnskyllevæske i noen dager etter inngrepet.

Etter det kirurgiske inngrepet ble smertene og hevelsen borte som beskrevet, men etter noen dager økte smertene og hevelsen igjen. Hva gjør jeg?

Dette kan være tegn på at det er infeksjon i såret. Ring og bestill en konsultasjon. Som oftest kan vi sette opp tid samme dag.

Etter det kirurgiske inngrepet har jeg hatt konstante smerter i mer enn 2-3 dager. Hva gjør jeg?

Dette forløpet tyder på en smerte- eller tilhelingskomplikasjon. Smertene varer da omtrent en uke. Hvis smertene vedvarer i mer enn 8 dager kontakter du oss så vi kan sette opp tid for konsultasjon.

Det er et stort åpent hull der visdomstannen ble fjernet. Hva gjør jeg?

Tilhelingen er basert på at ben skal vokse inn i området der tannen satt. Vi trekker åpningen noe sammen med sting, men lukker den ikke helt. Det blir en sekundær tilheling med en grop som sakte blir mindre etter hvert som det gror. Dette tar tid og kan ta helt opp til 2-4 måneder.

Forsøk å holde åpningen så ren som mulig i tilhelingstiden. En uke etter inngrepet kan du starte rensing med tannbørsten for å fjerne matrester. Det er helt normalt at det blør litt de første dagene.

Vi bruker vanligvis såkalt resorberbar tråd når vi syr etter visdomstannskirurgi, som vil si at stingene forsvinner av seg selv etter noen dager.

Må jeg ha sykmelding etter inngrepet?

Vanligvis ikke. I spesielle tilfeller vurderes dette av tannlegen.