Rotbehandling

Hos SpesDent har vi spesialister i endodonti. Disse tannlegene jobber med rotbehandling og rotfyllinger.

 – SpesDent

Endodontisk behandling er rotbehandling av tennene. I stedet for å sette inn implantater, beholder du dine naturlige tenner som et sunt fundament. Det gir deg det beste utgangspunktet for smertefrie tenner i mange år fremover. 

Hvis du aldri har hatt fått rotfylling, eller det er mange år siden sist, har du sikkert noen spørsmål. Se spørsmålene under og klikk på dem for å få svar på det du lurer på.

Hva er endodontisk behandling?

Endodontisk behandling er operasjoner på innsiden av tannen og innbefatter rotbehandling og rotfyllinger.

Hvem utfører endodontisk behandling?

Spesialisten er en endodontist. Dette er en tannlege som spesialiserer seg på å bevare tenner. Han utfører rutineprosedyrer, men også komplekse operasjoner som rotfylling og endodontisk mikrokirurgi.

Endodontister er godt trent i lokalisering av årsaker til ansiktssmerter, behandling av skader mot tenner og diagnostisering av sprekker i tennene. 

Når trenger jeg endodontisk behandling?

Hvis du har dype hull, gjentagende tannbehandling på tannen, defekte fyllinger og kroner eller sprekker og skader på tannen, kan det hende du har behov for endodontisk behandling.

Hvordan kan endodontisk behandling redde tannen?

Endodontisten fjerner det ødelagte vevet i tannen, renser innsiden av tannen godt og fyller deretter igjen tomrommet.

Etter behandlingen drar du til allmenntannlegen din, som plasserer en krone på tannen for å beskytte den og restaurere den til full funksjon.

Gjør det vondt å få rotbehandling?

Vi bruker bedøvelse og moderne teknikker som gjør behandlingen komfortabel. De første dagene etter behandlingen kan tannen imidlertid føles sensitiv. Slikt ubehag kan behandles med reseptfrie smertestillende tabletter.

Ta kontakt med din endodontist dersom du opplever kraftig smerte, trykk eller ubehag som vedvarer mer enn noen få dager.

Hva skjer under behandlingen?

Endodontisk behandling blir utført i én eller to seanser, avhengig av din tanns tilstand. Behandlingen foregår slik:

1. Endodontisten tar røntgen av tannen din og gir deg bedøvelse.

2. Han lager en liten åpning på toppen av tannen for å komme inn til det skadde vevet, og renser tannen.

3. Deretter fylles tannen igjen med et gummilignende materiale, og lukker åpningen med en midlertidig fylling.

4. Etter fullført behandling returnerer du til din allmenntannlege som plasserer en krone på tannen for å beskytte den og restaurere den til full funksjon.

Hva gjør jeg etter behandlingen?

Du skal ikke tygge eller bite på den behandlede tannen før den er blitt restaurert hos din tannlege – den er svært svak etter operasjonen. Vi anbefaler derfor rask, permanent restaurering hos din tannlege.

Utover dette skal du fortsette med å praktisere god munnhygiene: Puss tennene og bruk tanntråd.

Når kan jeg trenge ytterligere behandling?

En ny skade på tannen eller en ødelagt fylling kan forårsake en ny infeksjon i tannen. Da kan du behøve ytterligere behandling.

Ta kontakt med oss dersom du mistenker at noe er galt med tannen din, så vil vi gi deg videre instrukser.

Kan alle tenner bli rotfylt?

De fleste tenner kan bli behandlet. Noen ganger kan imidlertid en tann ikke reddes fordi det er et alvorlig brudd i roten eller fordi tannen har ikke tilstrekkelig benstøtte.

Hvis endodontisk behandling ikke fører frem, kan endodontisk kirurgi være løsningen.

Hva er endodontisk kirurgi?

Hvis infeksjonen i kjevebenet rundt tannen vedvarer kan det være nødvendig med endodontisk kirurgi.

Under denne prosedyren vil endodontisten åpne tannkjøttet rundt tannen for å blottlegge underliggende ben for så å fjerne infeksjonen. Den nederste delen av roten blir tatt bort, og det blir plassert en liten fylling i rotenden for å forsegle rotkanalen.

Med lokal bedøvelse kan denne behandlingen utføres på en komfortabel måte, og de fleste pasienter vil være i normal aktivitet dagen etter operasjonen.

Hva er alternativene til en rotfylling?

Enkelte ganger er trekking det eneste alternativet til en rotfylling.

En manglende tann påvirker din evne til å tygge i tillegg til at andre tenner kan flytte på seg. Vi anbefaler derfor å få en kunstig erstatning for den manglende tannen.